Тесты по страноведению – Тестовые задания по страноведению Великобритании

Тестирование по английскому языку по теме «Страноведение»

Конец формы

1. Which animal can look at the Queen?

      a) a dog     b) a cat     c) a lion     d) a tiger

2. What’s the name of Sir Churchill?

       a) Winston     b) George     c) Christopher     d) Benjamin

3. Who presides over the House  of Commons?

       a) Lord Mayor     b)Lord Chancellor      c) Prime Minister      d) Speaker

4. For Christmas dinner the English usually have…

        a) chicken     b) roast beef     c) fish     d) turkey

5. The Whispering Gallery is situated in …

       a) Westminster Abbey     b) St. Paul’s Cathedral      c) Tower       d) Hyde Park

6. What is Eisteddfod?

       a) a county     b) a dish     c) a festival     d) a dance

7. Who wrote  “Winnie-the-Pooh”?

       a) L. Carroll     b) O. Wilde      c) J. R. Tolkien      d) A.Milne

8. What is custard?

       a) cream     b) a pudding      c) a pie     d) a tart

(custard-сладкий заварной крем)  

9. What is the most ancient monument in Great Britain?

       a) the Lower West  Gate     b) Stonehenge     c) Hadrian’s Wall    

d) the Tower Gate

10. What is M. Thatcher by profession?

       a) an engineer     b) a doctor      c) a chemist     d) a teacher

11. Who is the head  of the government in the UK?

       a) Prime Minister     b)Queen     c) Speaker     d) Chancellor

12. Where is the Bank of England situated?

       a) in the West End     b) in the East End      c) in the City     d) in the South

12. What is English marmalade?

       a) apple jam     b) orange jam     c) sweets     d) a cake   

13. The Romans first invaded Britain in …

      a) the 5th  century AD     b) the 5th  century  BC    c) the 1st  century BC

d) the 1st  century AD

(to invade- вторгаться)

14. Guy Fawkes is …

       a) a national hero of Britain      b) a poet     c) a famous historian  

d) the man that wanted to set fire to the House of  Parliament

15. The telephone was invented by…

       a)Isaak  Newton     b) Alexander Bell     c) Michael Faraday     d) James Watt

16. The midday meal in Britain is called …

       a) breakfast      b) lunch     c) dinner   d) snack

17. Which party was Margaret Thatcher the leader of?

       a) Labour     b) Social – Democratic      c) Liberal    d) Conservative.  

.

        a) to the west of England     b) to the east of England    c) to the north of England

d) to the south of England

19. The official language of Canada is …

       a) English     b) French     c) English and French     d) English and Spanish

20. The capital of the US is …

        a) New York     b) Washington     c) Boston     d) Philadelphia

21. On  the whole the climate  of  Great Britain is …

       a) dry      b) frosty     c) mild     d) tropical

22. Elisabeth II lives in …

       a) No 10, Downing Street     b) the Tower of London    c) Buckingham Palace

d) Westminster Palace

23. The London Royal Opera House is called …

       a) Covent Garden      b) the National Theatre     c)”Old Vic” Theatre

d) the Barbican

24. The traditional English drink is …

       a) coffee     b) tea    c) cocoa    d) milk

25. The symbol of the US is…

       a) Union Jack   b) Uncle Sam    c) Big Ben   d) Pall Mall

26. The Colorado is …

       a) in Africa    b) in North America   c) in South America   d) in Brazil

27. New England is …

       a) a separate country     b) part of Great Britain    c) part of the US   d) an island

28. The capital of Canada is …

        a) Ottawa     b) Quebec      c) Toronto     d) Melbourne

29. The British money is …

        a) franks    b) dollars    c) crones    d) pounds

30. Robin  Hood is  …

       a) a national hero of England    b) a British spy    c) a popular character  of

novels and tales     d) a famous writer

31. Margaret Thatcher was …

      a) Queen of Britain     b) British Prime Minister    c) leader of the Labour party

d) a film star

32. In the United States “down town” means…

      a) away from the center   b) in the centre      c) in a suburb    d) a  small town

33. The Quakers are …

a) a religious movement    b) a pop group     c) the title of a book     d) the title of a film

34. What great historical event happened in 1066?

       a)  the Roman invasion    b) a bourgeois revolution    c) the battle of Hastings

d) the Danish invasion

35. The printing press was invented by …

        a) Oliver Cromwell     b) William Caxton   c) William the Conqueror

d) Alexander Bell

36. Secondary education in Britain is …

       a) compulsive   b) compulsory     c) optional     d) voluntary

37. The  size of the house in Britain is determined by the number of …

       a) sittings rooms     b) kitchens     c) bedrooms       d) floors

38. The capital of Australia is …

        a) Melbourne     b) Sidney        c) Canberra                d) Ottawa

39. Cockney is…

      a) a bird                b) a dish          c) an accent                d) a town

40. Aberdeen is in…

       a) England      b) Scotland                      c) Wales      d) Ireland

41. The safest topic for conversation in England is…

       a) politics     b) music   c) weather        d) love

42. John Steinbeck is a famous … writer

       a) English            b) American               c) Canadian                d) Australian

43. The US consists of … states

       a) 38       b)49         c) 50      d) 51

44. High school is …

       a) a college  b) a university     c) a very good school       d) upper grades of

secondary school

45. The English colonization of the American continent began in the …

       a) 15th century     b)16th  century    c) 17th  century    d) 18th  century

46. Bill Clinton is the …  President of the US

      a) 40th   b) 41st        c) 42nd     d) 43d

47. “ Alice in Wonderland” was written by …

      a) Jane Austen      b) Muriel Spark     c) Lewis Carroll    d) Iris Murdock

48. England consists of  …

       a) districts       b) counties                     c) states   d) regions 

49.Smog is …

      a) a man’s suit    b) a heavy rain     c) a thick fog   d) a man’s hat

50. Porridge is made of …

      a) wheat    b) barley      c) rye       d) oats

( barley- ячмень, rye- рожь, oats-овёс)

51. A limerick is …

      a) a dish       b) a rhyme      c) a bird                   d) a game

52. Boston is in…

      a) Florida    b) Mexico   c) Texas     d) Massachusetts

53. Gulf Stream originates in …

a) the Gulf of Mexico    b) the Persian  Gulf    c) the Gibraltar      d) the Panama Canal

54. The Tower of  London now is …

       a) a prison    b) a royal  residence  c)  a museum  d) a burial place

55. Englishmen eat dinner at…

        a) 11 a.m.  b) 2 p.m.  c) 6 p.m.     d) 9 p.m.

56.A brunch is…

       a) breakfast  b) late breakfast    c) dinner   d) a tea party

 

57. What river does London stand on?

       a) the Thames      b) the Severn             c) the Avon   d) the Clyde

58. Under what king did the knights of the round table gather together?

       a) Henry IV    b) Edward  II      c) Arthur      d) William the Conqueror

59. What is Britain separated from the Continent by?

a) the English Channel     b) the Persian  Gulf     c) the Suez Canal     d) the Gulf of Mexico

60. Robert Burns  is a … poet .

       a) American     b) English   c) Scottish     d) Welsh

61 R. Kipling wrote …

       a) “ Canterbury Tales”     b) “Alice in Wonderland”     c) “ Treasure Island”

d) “Maugly”

62. The language spoken in Scotland is …

       a) Scot       b) Scottish      c) Scotch      d) Scotland’s

63. The oldest university in Britain is…

       a) London      b) Cambridge       c) Oxford        d) Edinburgh

64. The financial centre of London is …

       a) the West End     b) the East End      c) Westminster        d) the City  

65. Which party is in power in Great Britain now?

       a) the Labour   b) the Conservative    c) the Liberal   d) the Social –Democratic

66.The telephone number to call for emergency services in Britain is…

        a) 03        b) 09        c) 911      d) 999

67. A double-decker is…

            a) a train       b) a small plain     c) a hotel  room for two people       d) a bus

68. The common name for a toy bear in England is…

         a) Michael-bear      b) Tom- bear    c) Teddy-bear    d) Jack-bear

69. The  “Dynasty” is an American…

       a) opera      b) soap opera     c) musical     d) documentary

71. The Crown  Jewels are in …

        a) the Tower of London     b) Buckingham Palace   c) Westminster Palace

d) the  British Museum

72. St. Patrick is the patron of …

      a) Wales     b) England     c) Ireland     d) Scotland

73. St. Valentine’s Day is observed in …

        a) February                    b) May            c) November  d) December

74. In England “ public school ” means …

         a) state- financed school                      b) private school        c) comprehensive school

d) religious school

75. When it is 12 o’clock in Moscow in London it is…

        a) 6 o’clock                    b) 7 o’clock                c) 8 o’clock    d) 9 o’clock

76. In Britain people’s weight is measured in …

      a) tons                  b) kilos    c) stones and pounds     d) pints

77. Santa Barbara is in…

      a)California     b) Florida            c) Arizona                  d) Texas

 

78. The first colonists in America started the tradition of…

      a) Independence  Day     b) Halloween      c) Thanksgiving Day 

d) Memorial Day   e) St. Patric’s  Day     

79. What does Britain consists of…

        England, Scotland, Wales, Northern Ireland

80. Name two major British political parties…

         Labour,  Conservative

81. What does the abbreviation “ MP ” stand for ?

         Member of Parliament

82. What do the Scots celebrate on ‘hogmanay’?

         New Year’s Eve

83. What is ‘bed and breakfast’?

         a type of accommodation with breakfast in the morning, found in a house or    small hotel

84. When do people do A levels?

         Normally before they leave schools, at 17/18, but adults can also take them

         at evening classes

85. Prince Charles is Queen Elizabeth’s II…

        a) son      b) husband      c) father     d) brother        e) uncle

86. Why did people from England come to America?

they had listened about the New  World

they took part in the War of Independence

they wanted to make a better life for themselves

they did not like America

they wanted to speak Englis

infourok.ru

Тест по английскому языку (5, 6, 7 класс) на тему: Тесты по страноведению

Тесты по страноведению

 «Do you know The USA?»

7-е классы.

1. What is the capital city of the USA?

  1. Washington        
  2. Boston        
  3. New York

2. What is the national symbol of America?

  1. The rose        
  2. The bald eagle        
  3. The shamrock

3. How many British colonies were there in America?

  1. 30        
  2. 13        
  3. 50

4. America was discovered by … .

  1. Ferdinand Magelan        
  2. Christopher Columbus.        
  3. Vasco da Gamma

5. There are fifty Stars on the American flag. It is because ….

  1. there are fifty states in the USA.        
  2. there have been fifty presidents of the USA.        
  3. there are 50 colonies in the USA.

6. What is the longest River in the USA?

  1. Missouri        
  2. Yukon        
  3. Mississippi

7. The second name of New York is… .

  1. Broadway        
  2. Staten Island        
  3. America’s Big Apple

8. What is the name of the American flag?

  1. Old Flag        
  2. Stars and Stripes        
  3. Union Jack

9. When did the American Congress adopt the Declaration of Independence?

  1. on June 14th, 1776        
  2. on July 4th, 1783        
  3. on July 4th, 1776

10. The USA consists of … boroughs.

  1. 6        
  2. 8        
  3. 5

11. Who was the first president of the USA?

  1. Franklin D. Roosevelt        
  2. Abraham Lincoln        
  3. George Washington

12. Where is the Statue of Liberty?

  1. New York        
  2. Massachusetts        
  3. California

Answers:

1. a

2. b

3. b

4. b

5. a

6. c

7. c

8. b

9. b

10. a

11. c

12. a

London sights  

5-е классы.

1. What’s London’s most famous toy store?

  1. Picadilly        
  2. Harrods        
  3. Hamleys

2. What did Madame Tussaud start in 1835?

  1. toy store        
  2. a famous bakery        
  3. famous waxworks

3. What can you find in Trafalgar Square?

  1. The British Museum        
  2. The Bolshoi theatre        
  3. The National Gallery

4. Whose statue stands on the column in the middle of Trafalgar Square?

  1. Sir Francis Drake        
  2. Lord Admiral Nelson        
  3. General Kitchener

5. London Eye is also known as … .

  1. the New Century Wheel        
  2. the Millenium Wheel        
  3. the Biggest Wheel

6. The Palace of Minster is also known as… .

  1. the Houses of Parliament        
  2. the Tower of London        
  3. the Home of Parliament

7. Where does the Queen live?

  1. Westham Palace        
  2. Buckingham Palace        
  3. Tower of London

8. What is the big river running through London called?

  1. The river Tyme        
  2. The river Thames        
  3. The river Seven

9. Where are the Crown Jewels kept?

  1. the Museum of London        
  2. The Tower of London        
  3. Westminster Abbey

10. Regent’s park has … .

  1. an Open Air theatre        
  2. an Open Air museum        
  3. an Open Air cinema

11. Where does the Changing of the Guard take place?

  1. In front of the Westmister Abbey        
  2. In front of the Buckingham Palace.        
  3. Behind the Tower of London

12. Where does the Prime Minister work?

  1. In Buckingham Palace        
  2. In British Museum        
  3. In the Houses of Parliament

13. What is the height of London Eye?

  1. 135m high        
  2. 351m high        
  3. 153m high

14. Nelson’s column is a monument to …  .

  1. Admiral Nelson        
  2. Nelson Mandela        
  3. Nelson Semedo

Answers:

1. c

2. c

3. c

4. b

5. b

6. a

7. b

8. b

9. b

10. a

11. b

12. c

13. a

14. a

British traditions

6-е классы

1. What is the most popular English saying about home?

  1. East, west, home’s best.        
  2. “The Englishmen’s home is his castle”.        
  3. There’s no place like home.

2. What is a characteristic feature of Englishmen?

  1. Confidence        
  2. Politeness        
  3. Selfishness

3. What is Englishmen’s favourite drink?

  1. coffee        
  2. tea        
  3. lemonade

4. One of the biggest marathons in the world is … .

  1. The London Marathon        
  2. The English Marathon        
  3. The British Marathon

5. The Queen’s telegram is sent to…

  1. newborns        
  2. very old people.        
  3. newly-weds

6. Britain’s most important flower and garden show is …

  1. Oxford Flower Show        
  2. British Flower Show        
  3. Chelsea Flower Show

7. «Guy Fawkes» Night is observed on…

  1. the 4th of November        
  2. the 8th of March        
  3. the 5th of November

8. What do Englishmen like to eat for breakfast?

  1. eggs and bacon with toasts        
  2. cereal        
  3. chips and bacon

9. What is the name of the day when British people celebrate the Queen’s official birthday?

  1. Queen’s Birthday        
  2. Boxing Day        
  3. Trooping The Colour

10. It is known that the English are …

  1. businessmen        
  2. stay-at-home people        
  3. partygoers

Answers:

1. b

2. b

3. b

4. a

5. b

6. c

7. c

8. a

9. c

10. b

nsportal.ru

Тест с ответами: «Страноведение» | Образовательный портал

1. Лейбористская партия возникла в Великобритании в:
а) 1900 г. +
б) 1800 г.
в) 1700 г.

2. Самый длинный из притоков Миссисипи:
а) Колорадо
б) Миссури +
в) Арканзас

3. Шекспир – представитель эпохи:
а) реализма
б) футуризма
в) Возрождения +

4. Официальной церковью в этой стране, является Англиканская церковь, насчитывающая 26 млн прихожан:
а) Англии +
б) Саутгемптона
в) Ирландии

5. Родоначальником детективного жанра в мировой литературе по праву считается американский писатель:
а) Теодор Драйзер
б) Фенимор Купер
в) Эдгар По +

6. Атомная бомба была создана в:
а) 1941 году
б) 1945 году +
в) 1943 году

7. Выберите предложения о климате Великобритании:
а) Из-за низкой смертности в 1930-е годы, а затем с конца 1950-х годов доля населения активного возраста была сравнительно небольшой – в 1980-е годы она составляла лишь около 63%, и ожидалось еще большее снижение
б) На долю детей до 16 лет приходилась всего 22%
в) Знаменитые в прошлом лондонские туманы окутывали город из-за густого дыма от сжигания угля для обогрева помещений, а не вследствие метеорологических условий +

8. Старейшим и наиболее мощным в арабских странах является:
а) радиовещание АРЕ +
б) радиовещание Туниса
в) радиовещание Алжира

9. Тунис является мировым производителем этого масла:
а) пальмового
б) арахисового
в) оливкового +

10. Главные центры средневековой культуры и науки находились в Багдаде, Каире, Кордове и других городах арабо-мусульманского:
а) царства
б) халифата +
в) княжества

11. К странам Магриба относится:
а) Мавритания +
б) Египет
в) Саудовская Аравия

12. К странам Магриба относится:
а) Египет
б) Западная Сахара +
в) Саудовская Аравия

13. Страны, которые принадлежат к исламскому миру, но не являются арабскими:
а) Нигер, Малайзия +
б) Ливан
в) Кувейт

14. Законодательным органом в Марокко является:
а) Палата депутатов
б) Народный совет
в) Палата представителей +

15. Наименьшие показатели экономической активности среди детей и подростков в арабском мире отмечаются среди:
а) населения крупных городов +
б) населения стран Северной Африки
в) сельского населения

16. По форме государственного устройства Германия:
а) монархия
б) парламентская республика +
в) президентская республика

17. Численность католиков и протестантов составляет в Германии на сегодняшний день около:
а) 65 млн. человек
б) 45 млн. человек
в) 55 млн. человек +

18. Германоязычные кантоны Швейцарии:
а) Фрибур
б) Ури, Швиц +
в) Юра

19. Парижский университет был основан в Праге при Карле IV:
а) в 1350 году
б) в 1346 году
в) в 1348 году +

20. Безработица на востоке Германии в столько раза выше, чем на западе страны:
а) 3
б) 2 +
в) 1,5

21. Владение Нидерландов в Латинской Америке включают:
а) Антильские острова, Арубу +
б) Уругвай, Парагвай, Гайану
в) Сент-Люсию, Гвиану, Монтсеррат

22. Политическая обстановка в Испании в 1940-1945 гг. характеризовалась тем, что:
а) была создана коммунистическая партия
б) были запрещены забастовки, были ликвидированы демократические свободы +
в) активно действовали рабочие организации и профсоюзы

23. Основным законом современной Испании является Конституция этого года:
а) 1948
б) 1958
в) 1978 +

24. По добыче рыбы Испания занимает это место в мире:
а) 4
б) 8 +
в) 5

25. Телевидение возникло в Латинской Америке в … XX в.
а) середине 60-х гг.
б) начале 70-х гг.
в) начале 50-х гг. +

26. Согласно аргентинской конституции, членами национального конгресса не могут быть лица:
а) старше 50 лет
б) духовного сана +
в) ранее состоявшие в каких-либо политических партиях

27. Французский писатель Ромен Роллан родился в:
а) 1866 г. +
б) 1886 г.
в) 1944 г.

28. Лексика канадского французского отличается значительным количеством:
а) испанизмов
б) русизмов
в) англицизмов, канадизмов +

29. Покупательная способность во Франции:
а) медленно растет +
б) медленно падает
в) стабильна

30. Выберите предложение о природных условиях Франции:
а) В частности, большой завод открыла там в 1992 г. компания цветной металлургии «Пешине».
б) Горные луга, расположенные выше границы леса, служат основой для развития молочного животноводства +
в) Такое местоположение благоприятно, в частности, из-за дешевой электроэнергии, получаемой с атомной электростанции у Гравлина

liketest.ru

подготовка к ЕНТ — тесты «Страноведение»

Вопросы по английскому языку для подготовки к ЕНТ

COMMON KNOWLEDGE

1) What’s the name of the most famous clock in Britain?

a) Big Albert b) Big Stephen c) Big Wren d) Big Ben

2) What’s tartan?

a) a dish b)a pattern of the kilt c) a bird d) a dance

(tartan- шотландка, kilt- a skirt with many folds that is worn by men)

3) Where is Glasgow situated?

a) in Scotland b) in Wales c) in England d) in Northern Ireland

4) What’s the name of the London underground?

a) Metro b) Tube c) Subway d) Underground

5) What’s the nickname of the liberal party?

a) the Tories b) the Whips c) the Libs d) the Whigs

6) What is the symbol of the Speaker’s authority?

a) the mace b)the woolsack c) the ribbon d) the bell

(mace-булава, жезл)

7) Who presides over the House of Lords?

a) Prime Minister b) Lord Chancellor c)Lord Protector d) the Speaker

(to preside- председательствовать)

8) What’s the name of the British flag?

a) Star-Spangled Banner b) Stripes and Stars c) Union Jack d) John Bull

9) What London street is famous for shops?

a) Oxford Street b)Fleet Street c) Lombard Street d) Charing Cross Road

10) What was J. Constable?

a) a musician b) a politician c) a poet d) a painter

11) What is the Barbican?

a) a river b) an art center c) a pop group d) a cinema

12) Where is Ben Nevis situated?

a) in Scotland b) in Wales c) in England d) in Northern Ireland

13) Who is the head of the state in Britain?

a) Mayor b) Prime Minister c) Queen d) Speaker

14) What is standing in the middle of Piccadilly?

a) the Statue of Eros b) the Statue of Pan c) the Statue of Cromwell d) the Marble Arch

15) What is soccer?

a) American football b) hockey c) squash d) boat- racing

16) What is Humpty Dumpty?

a) a toy b) an egg c) an animal d)a bird

17) Where is the official residence of the Queen?

a) Chatham House b) Regent Palace c) Westminster Palace d)Buckingham Palace

18) What is Benjamin Britten?

a) an architect b) a composer c) a writer d) a politician

19) What is the emblem of Wales?

a) Rose b) Leek c) Thistle d) Shamrock

(Leek-лук-порей, Thistle-чертополох, Shamrock-трилистник)

20) What’s the name of the Queen’s eldest son?

a) Charles b) Philip c) Andrew d) Edward

21) What is the nickname of the Conservative Party?

a) the Tories b) the Whigs c) the Libs d) the Whips

22) What monument is there in the centre of Trafalgar Square?

a) Cromwell’s statue b) Nelson’s Column c) Queen’s statue d) Edward Elgar’s statue

23) Which animal can look at the Queen?

a) a dog b) a cat c) a lion d) a tiger

24) What’s the name of Sir Churchill?

a) Winston b) George c) Christopher d) Benjamin

25) Who presides over the House of Commons?

a) Lord Mayor b)Lord Chancellor c) Prime Minister d) Speaker

26) For Christmas dinner the English usually have…

a) chicken b) roast beef c) fish d) turkey

27) The Whispering Gallery is situated in …

a) Westminster Abbey b) St. Paul’s Cathedral c) Tower d) Hyde Park

28) What is Eisteddfod?

a) a county b) a dish c) a festival d) a dance

29) Who wrote “Winnie-the-Pooh”?

a) L. Carroll b) O. Wilde c) J. R. Tolkien d) A.Milne

30) What is custard?

a) cream b) a pudding c) a pie d) a tart

(custard-сладкий заварной крем)

31) What is the most ancient monument in Great Britain?

a) the Lower West Gate b) Stonehenge c) Hadrian’s Wall

d) the Tower Gate

32) What is M. Thatcher by profession?

a) an engineer b) a doctor c) a chemist d) a teacher

33) Who is the head of the government in the UK?

a) Prime Minister b)Queen c) Speaker d) Chancellor

34) Where is the Bank of England situated?

a) in the West End b) in the East End c) in the City d) in the South

35) What is English marmalade?

a) apple jam b) orange jam c) sweets d) a cake

36)The Romans first invaded Britain in …

a) the 5th century AD b) the 5th century BC c) the 1st century BC

d) the 1st century AD

(to invade- вторгаться)

37) Guy Fawkes is …

a) a national hero of Britain b) a poet c) a famous historian

d) the man that wanted to set fire to the House of Parliament

38) The telephone was invented by…

a)Isaak Newton b) Alexander Bell c) Michael Faraday d) James Watt

39) The midday meal in Britain is called …

a) breakfast b) lunch c) dinner d) snack

40) Which party was Margaret Thatcher the leader of?

a) Labour b) Social – Democratic c) Liberal d) Conservative.

41) The Irish Sea is …

a) to the west of England b) to the east of England c) to the north of England

d) to the south of England

42) The official language of Canada is …

a) English b) French c) English and French d) English and Spanish

43) The capital of the US is …

a) New York b) Washington c) Boston d) Philadelphia

44) On the whole the climate of Great Britain is …

a) dry b) frosty c) mild d) tropical

45) Elisabeth II lives in …

a) No 10, Downing Street b) the Tower of London c) Buckingham Palace

d) Westminster Palace

46) The London Royal Opera House is called …

a) Covent Garden b) the National Theatre c)”Old Vic” Theatre

d) the Barbican

47) The traditional English drink is …

a) coffee b) tea c) cocoa d) milk

48) The symbol of the US is…

a) Union Jack b) Uncle Sam c) Big Ben d) Pall Mall

49) The Colorado is …

a) in Africa b) in North America c) in South America d) in Brazil

50) New England is …

a) a separate country b) part of Great Britain c) part of the US d) an island

51) The capital of Canada is …

a) Ottawa b) Quebec c) Toronto d) Melbourne

52) The British money is …

a) franks b) dollars c) crones d) pounds

53) Robin Hood is …

a) a national hero of England b) a British spy c) a popular character of

novels and tales d) a famous writer

54) Margaret Thatcher was …

a) Queen of Britain b) British Prime Minister c) leader of the Labour party

d) a film star

55) In the United States “down town” means…

a) away from the center b) in the centre c) in a suburb d) a small town

56) The Quakers are …

a) a religious movement b) a pop group c) the title of a book d) the title of a film

57) What great historical event happened in 1066?

a) the Roman invasion b) a bourgeois revolution c) the battle of Hastings

d) the Danish invasion

58) The printing press was invented by …

a) Oliver Cromwell b) William Caxton c) William the Conqueror

d) Alexander Bell

59) Secondary education in Britain is …

a) compulsive b) compulsory c) optional d) voluntary

60) The size of the house in Britain is determined by the number of …

a) sittings rooms b) kitchens c) bedrooms d) floors

61) The capital of Australia is …

a) Melbourne b) Sidney c) Canberra d) Ottawa

62) Cockney is…

a) a bird b) a dish c) an accent d) a town

63) Aberdeen is in…

a) England b) Scotland c) Wales d) Ireland

64) The safest topic for conversation in England is…

a) politics b) music c) weather d) love

65) John Steinbeck is a famous … writer

a) English b) American c) Canadian d) Australian

66) The US consists of … states

a) 38 b)49 c) 50 d) 51

67) High school is …

a) a college b) a university c) a very good school d) upper grades of

secondary school

68) The English colonization of the American continent began in the …

a) 15th century b)16th century c) 17th century d) 18th century

69) Bill Clinton is the … President of the US

a) 40th b) 41st c) 42nd d) 43d

70) “ Alice in Wonderland” was written by …

a) Jane Austen b) Muriel Spark c) Lewis Carroll d) Iris Murdock

71) England consists of …

a) districts b) counties c) states d) regions

72) Smog is …

a) a man’s suit b) a heavy rain c) a thick fog d) a man’s hat

73) Porridge is made of …

a) wheat b) barley c) rye d) oats

( barley- ячмень, rye- рожь, oats-овёс)

74) A limerick is …

a) a dish b) a rhyme c) a bird d) a game

75) Boston is in…

a) Florida b) Mexico c) Texas d) Massachusetts

76) Gulf Stream originates in …

a) the Gulf of Mexico b) the Persian Gulf c) the Gibraltar d) the Panama Canal

77) The Tower of London now is …

a) a prison b) a royal residence c) a museum d) a burial place

78) Englishmen eat dinner at…

a) 11 a.m. b) 2 p.m. c) 6 p.m. d) 9 p.m.

79) A brunch is…

a) breakfast b) late breakfast c) dinner d) a tea party

80) What river does London stand on?

a) the Thames b) the Severn c) the Avon d) the Clyde

81) Under what king did the knights of the round table gather together?

a) Henry IV b) Edward II c) Arthur d) William the Conqueror

82) What is Britain separated from the Continent by?

a) the English Channel b) the Persian Gulf c) the Suez Canal d) the Gulf of Mexico

83) Robert Burns is a … poet .

a) American b) English c) Scottish d) Welsh

84) R. Kipling wrote …

a) “ Canterbury Tales” b) “Alice in Wonderland” c) “ Treasure Island”

d) “Maugly”

85) The language spoken in Scotland is …

a) Scot b) Scottish c) Scotch d) Scotland’s

86) The oldest university in Britain is…

a) London b) Cambridge c) Oxford d) Edinburgh

87) The financial centre of London is …

a) the West End b) the East End c) Westminster d) the City

88) Which party is in power in Great Britain now?

a) the Labour b) the Conservative c) the Liberal d) the Social –Democratic

89) The telephone number to call for emergency services in Britain is…

a) 03 b) 09 c) 911 d) 999

90) A double-decker is…

a) a train b) a small plain c) a hotel room for two people d) a bus

91) The common name for a toy bear in England is…

a) Michael-bear b) Tom- bear c) Teddy-bear d) Jack-bear

92) The “Dynasty” is an American…

a) opera b) soap opera c) musical d) documentary

93) The Crown Jewels are in …

a) the Tower of London b) Buckingham Palace c) Westminster Palace

d) the British Museum

94) St. Patrick is the patron of …

a) Wales b) England c) Ireland d) Scotland

95) St. Valentine’s Day is observed in …

a) February b) May c) November d) December

96) In England “ public school ” means …

a) state- financed school b) private school c) comprehensive school

d) religious school

97) When it is 12 o’clock in Moscow in London it is…

a) 6 o’clock b) 7 o’clock c) 8 o’clock d) 9 o’clock

98) In Britain people’s weight is measured in …

a) tons b) kilos c) stones and pounds d) pints

99) Santa Barbara is in…

a)California b) Florida c) Arizona d) Texas

100) The first colonists in America started the tradition of…

a) Independence Day b) Halloween c) Thanksgiving Day

d) Memorial Day e) St. Patric’s Day

101) What does Britain consists of…

England, Scotland, Wales, Northern Ireland

101) Name two major British political parties…

Labour, Conservative

102) What does the abbreviation “ MP ” stand for ?

Member of Parliament

103) What do the Scots celebrate on ‘hogmanay’?

New Year’s Eve

104) What is ‘bed and breakfast’?

a type of accommodation with breakfast in the morning, found in a house or small hotel

105) When do people do A levels?

Normally before they leave schools, at 17/18, but adults can also take them

at evening classes

106) Prince Charles is Queen Elizabeth’s II…

a) son b) husband c) father d) brother e) uncle

107) Why did people from England come to America?

they had listened about the New World

they took part in the War of Independence

they wanted to make a better life for themselves

they did not like America

they wanted to speak English

Developed by N.Kaipova,

A teacher of English, the First school- gymnasium

infourok.ru

Тест по английскому языку на тему: Тесты по страноведению

Are you an expert on Great Britain?

1. What is the capital of Great Britain?

a) Edinburgh           b) Boston               c) London

2. How many parts does Great Britain contain?

a) 4                          b) 3                        c) 5

3. What is the English flag called?

a) Union Patric       b) Union Jack         c) Lines and Crosses

4. Who is the symbol of the typical Englishman?

a) John Bull            b) John Bell            c) St. Patric

5. What is the London underground called?

a) the tube              b) the metro             c) the subway

6. Who is the Head of State in Britain?

a) the Mayor          b) the Queen            c) the Prime Minister

7. What is the river in London?

a) Thames             b) London                 c) Avon

8. What is the most expensive part of London?

a) West End          b) East End                c) the City

9. What colour are the taxis in London?

 a) blue                  b) red                         c) black

10. The building in the picture is  …

a) St.Paul`s Cathedral

b) The British Museum

c) The National Gallery    

11. If you go to London, you will see …..

a) the White House

b) St.Paul`s Cathedral

c) Greenwich

12. English people say……

a) candies               b) cookies                  c) sweets

13.What is the Home of the Queen?

a) Buckingham Palace       b) the White House          c) Westminster Abbey

14.  What city did The Beatles from?

a) London              b) Manchester            c) Liverpool

15. They say the Loch Ness Monster lives in a lake in ……….

a) Scotland             b) Wales                    c) Ireland

Are you an expert on the USA?

1. What is the capital of the USA?

a) Ottawa             b) Washington, D.C.    c) New York

2. How many states are there in the USA?

a) 52                     b) 50                        c) 51

3. What is the American flag called?

a) Union John       b) Union Jack          c) Stars and Stripes

4. The cartoon symbol of the American government is ……

a) Uncle Ben         b) Uncle Mike         c) Uncle Sam

5. What is the New York underground called?

a) the metro            b) the tube              c) the subway

6. When did Christopher Columbus discover America?

a) in 1492               b) in 1592               c) in 1392

7. How often do American people choose a new President?

a) every 5 years      b) every 3 years      c) every 4 years

8. What is the most expensive part of New York?

a) Long Island        b) Manhattan          c) Staten Island

9. What colour are the taxis in New York?

a) black                  b) yellow                 c) green

10. The building on the picture is ……..

a) The Capitol        b) The Pentagon         c) The White House

                            .

11. If you go to New York, you will see ……….

a) Big Ben                b) The Capitol               c) The Empire State Building

12. American people say …….

a) biscuits               b) cookies                    c) sweets

13. What is the home of the President?

a) The Capitol        b) The White House         c) the House of Representatives

14. What do people call New York?

a) small pot            b) big apple                  c) melting pot

15. What do American people call their police officers?

a) copper                 b) cops                       c) bobbies

nsportal.ru

Тесты по страноведению «Великобритания»

Тесты по страноведению.

I. Choose the right answer (Выберите правильный ответ.)

1. The capital of Canada is … .

a) Ottawa, b) Quebec, c) Toronto, d) Melbourne.

2. The British money is ….

a) franks, b) dollars, c) crones, d) pounds.

3. Robin Hood is….

a) a national hero of England, b) a British spy, c) a popular character of novels and tales, d) a famous writer.

4. Margaret Thatcher was … .

a) Queen of Britain, b) British Prime Minister, c) leader of the Labour party, d) a film star.

5. The traditional English drink is … .

a) coffee, b) tea, c) cocoa, d) milk

6. The Colorado is ….

a) in Africa, b) in North America, c) in South America, d) in Brazil.

7. New England is … .

a) a separate country, b) part of Great Britain, c) part of the US, d) an island.

8. The Irish Sea is … .

a) to the west of England, b) to the east of England, c) to the north of England, d) to the south of England.

9. The official language of Canada is … .

а) English, b) French, c) English and French, d) English and Spanish.

10. The capital of the US is ….

a) New York, b) Washington, c) Boston, d) Philadelphia.

11. On the whole the climate of Great Britain is … .

a) dry, b) frosty, c) mild, d) tropical.

12. Elisabeth II lives in … .

a) No 10, Downing Street, b) the Tower of London, c) Buckingham Palace, d) Westminster Palace.

13. What river does London stand on?

a) the Thames, b) the Severn, c) the Avon, d) the Clyde.

14. Under what king did the knights of the round table gather together?

a) Henry IV, b) Edward II, c) Arthur, d) William the Conqueror

15. What is Britain separated from the Continent by?

a) the English Channel, b) the Persian Gulf, c) the Suez Canal, d) the Gulf of Mexico.

16. Robert Burns is a … poet.

a) American, b) English, c) Scottish, d) Welsh.

17. R. Kipling wrote … .

a) «Canterbury Tales,» b) «Alice in Wonderland,» c) «Treasure Island,» d) «Maugly.»

(Answers 1-a, 2- d, 3- с, 4- b, 5-b, 6 –b 7-c 8- a 9 –c 10-b 11-c 12 –c 13- a 14-c 15-a 16-c 17-d)

.

Choose the right answer (Выберите правильный ответ.)

1. Guy Fawkes is … .

a) a national hero of Britain, b) a poet, c) a famous historian, d) the man that wanted to set fire to the House of Parliament.

2. The telephone was invented by … .

a) Isaac Newton, b) Alexander Bell, c) Michael Faraday, d) James Watt.

3. The midday meal in Britain is called … .

a) breakfast, b) lunch, c) dinner, d) snack.

4. Which party was Margaret Thatcher the leader of?

a) Labour, b) Social-Democratic, c) Liberal, d) Conservative.

5. What is the most ancient monument in Great Britain?

a) the Lower West Gate, b) Stonehenge, c) Hadrian’s Wall, d) the Tower Gate.

6. Who is the head of the government in the UK?

a) Prime Minister, b) Queen, c) Speaker, d) Chancellor.

7. Where is the Bank of England situated?

a) in the West End, b) in the East End, c) in the City, d) in the South.

8. What is English marmalade?

a) apple jam, b) orange jam, c) sweets, d) a cake.

9. For Christmas dinner the English usually have … .

a) chicken, b) roast beef, c) fish, d) turkey.

10. Who wrote «Winnie-the-Pooh»?

a) L. Carroll, b) O. Wilde, c) J.R. Tolkien, d) A. Milne.

11. What monument is there in the centre of Trafalgar Square?

a) Cromwell’s statue, b) Nelson’s Column, c) Queen’s statue, d) Edward Elgar’s statue.

12. What’s the name of Sir Churchill?

a) Winston, b) George, c) Christopher, d) Benjamin.

13. The oldest university in Britain is ….

a) London, b) Cambridge, c) Oxford, d) Edinburgh.

14. What is the emblem of Wales?

a) Rose, b) Leek, c) Thistle, d) Shamrock.

15. What’s the name of the Queen’s eldest son?

a) Charles, b) Philip, c) Andrew, d) Edward.

(Answers:1 — d, 2 — b, 3 — b, 4 — d. 5-b 6-a 7-c 8-b 9 –d 10-d 11-b 12 –a 13- c 14 –b 15- a)

Choose the right answer (Выберите правильный ответ.)

1. Where is Ben Nevis situated?

a) in Scotland, b) in Wales, c) in England, d) in Northern Ireland.

2. Who is the head of the state in Britain?

a) Mayor, b) Prime Minister, c) Queen, d) Speaker.

3. What is soccer?

a) American football, b) hockey, c) squash, d) boat-racing.

4. What’s the name of the British flag?

a) Star-Spangled Banner, b) Stripes and Stars, c) Union Jack, d) John Bull.

5. What London street is famous for shops?

a) Oxford Street, b) Fleet Street, c) Lombard Street, d) Charing Cross Road.

6. What was J. Constable?

a) a musician, b) a politician, c) a poet, d) a painter.

7. What’s the name of the most famous clock in Britain?

a) Big Albert, b) Big Stephen, c) Big Wren, d) Big Ben.

8. What’s tartan?

a) a dish, b) a pattern of the kilt, c) a bird, d) a dance.

9. Where is Glasgow situated?

a) in Scotland, b) in Wales, c) in England, d) in Northern Ireland.

10. What’s the name of the London underground?

a) Metro, b) Tube, c) Subway, d) Underground,

11. St. Valentine’s Day is observed in … .

a) February, b) May, c) November, d) December

12. A double-decker is … .

a) a train, b) a small plane, с) a hotel room for two people, d) a bus

13. The common name for a toy bear in England is … .

a) Michael-bear, b) Tom-bear, c) Teddy-bear, d) Jack-bear.

14. St. Patrick is the patron of… .

a) Wales, b) England, c) Ireland, d) Scotland.

15. The language spoken in Scotland is … .

a) Scot, b) Scottish, c) Scotch, d) Scotland’s.

(Aswers:1 — a, 2 — с, 3 — а. 4-c 5-a 6-d 7-d 8-b 9-a 10 –b 11-a 12-d 13 –c 14-c 15 –b)

Complete the sentences.

1. The official name of Great Britain is…

2. The American flag is known as…

3. The Russian flag consists of…

4. The poetic name of our country…

5. The longest river in the USA is…

6. English is the official language…

7. The population of the Russian Federation is…

8. There are four historic parts….

9. The Russian National Emblem is… 10. The Red Rose is the floral…

infourok.ru

Страноведение 7 класс. Тест по теме «Россия»

7 класс

Тема «Россия»

1.Какова площадь России?

А) 10 млн. кв. км.; Б) 17 млн. кв. км.; В) 23 млн. кв. км.

2. В какой части Евразии расположена Россия?

А) Юго-западной; Б) Юго-восточной; В) Северо-западной; Г) Северо-восточной

3. Какова протяженность России с севера на юг?

А) 10 тыс. км.; Б) 4 тыс. км.; В) 60 тыс. км.; Г) 40 тыс. км.;

4. Самый западный регион России –

А) Калининградская область; Б) Чукотка; В) Камчатка

5. Какова протяженность России с востока на запад?

А) 10 тыс. км.; Б) 4 тыс. км.; В) 60 тыс. км.; Г) 40 тыс. км.;

6. В каких частях света расположена территория России?

А) Африка; Б) Азия; В) Америка; Г) Антарктида; Д) Европа

7. Какова общая протяжённость границ России?

А) 10 тыс. км.; Б) 4 тыс. км.; В) 60 тыс. км.; Г) 40 тыс. км.;

8. В какой части света лежит большая часть России?

А) Африка; Б) Азия; В) Америка; Г) Антарктида; Д) Европа

9. Какова длина морских границ России?

А) 10 тыс. км.; Б) 4 тыс. км.; В) 60 тыс. км.; Г) 40 тыс. км.;

10. Сколько морей омывают берега России?

А) 10; Б) 13; В) 14; Г) 15; Д) 18

11. Какова длина сухопутных границ России?

А) 10 тыс. км.; Б) 4 тыс. км.; В) 20 тыс. км.; Г) 40 тыс. км.;

12. Какое море, омывающее берега России, не имеет связи с Мировым океаном?

А) Аральское; Б) Каспийское; В) Красное; Г) Мертвое

13. Сколько стран-соседей имеет Россия?

А) 10; Б) 13; В) 14; Г) 15; Д) 18

14. Самую протяжённую границу Россия имеет с

А) Арменией; Б) Северной Кореей; В) Казахстаном;

15. Сколько стран имеет с Россией только морскую границу?

А) 1; Б) 2; В) 3; Г) 4

16. Крайняя северная материковая точка России –

А) Мыс Флигели; Б) Мыс Челюскин; В) Мыс Дежнёва; Г) Остров Ратманова

17. Крайняя восточная материковая точка России –

А) Мыс Флигели; Б) Мыс Челюскин; В) Мыс Дежнёва; Г) Остров Ратманова

18. Крайняя южная точка расположена в горах

А) Кавказа; Б) Урала; В) Алтая

19. Крайняя западная точка расположена на берегу

А) Азовского моря; Б) Балтийского моря; В) Черного моря

20. Крайняя восточная островная точка России –

А) Остров Сахалин; Б) Остров Рудольфа; В) Остров Ратманова

21. Крайняя северная островная точка России расположена на территории архипелага

А) Новая Земля; Б) Земля Франца-Иосифа; В) Северная Земля

22. Крайней южной точкой России является

А) Гора; Б) Коса; В) Мыс

23. На территории какой республики России расположена крайняя южная точка?

А) Дагестан; Б) Алтай; В) Ингушетия; Г) Крым

24. На территории какой области России расположена крайняя западная точка –

А) Ростовской; Б) Калининградской; В) Смоленской; Г) Московской

25. Крайняя западная точка России –

А) Гора; Б) Коса; В) Мыс;

26. На границе с каким государством расположена крайняя южная точка России?

А) Арменией; Б) Грузией; В) Азербайджаном; Г) Абхазией

27. В каких полушариях расположена Россия?

А) Северном; Б) Южном; В) Западном; Г) Восточном

28. На каком острове расположена крайняя северная точка России?

А) Остров Сахалин; Б) Остров Рудольфа; В) Остров Ратманова

29. Крайняя северная островная точка России –

А) Мыс Флигели; Б) Мыс Челюскин; В) Мыс Дежнёва; Г) Остров Ратманова

30. Самая высокая точка России –

А) Вулкан Ключевая сопка; Б) Гора Эльбрус; В) Гора Белуха; Г) Гора Казбек

31. На берегу какого моря находится самое низкое место нашей страны относительно уровня Мирового океана?

А) Каспийского; Б) Азовского; В) Черного

32. Наивысшая точка Алтая и всей азиатской части России –

А) Вулкан Ключевая сопка; Б) Гора Эльбрус; В) Гора Белуха; Г) Гора Казбек

33. Более половины территории России занято

А) Горами; Б) Равнинами

34. В какой части России расположена Русская равнина?

А) В азиатской; Б) В европейской

35. По каким горам проходит граница между Европой и Азией в России?

А) Урал; Б) Хибины; В) Алтай

36. Какая равнина расположена на древней устойчивой платформе?

А) Русская; Б) Западно-Сибирская;

37. К востоку от Уральских гор расположена

А) Русская равнина; Б) Западно-Сибирская низменность

38. Большая часть России лежит в области действия ветров

А) Западных; Б) Восточных; В) Южных

39. Для какой части нашей страны характерны муссоны?

А) Западной; Б) Восточной; В) Восточной

40. Самая высокая точка России расположена в горах

А) Урала; Б) Кавказа; В) Алтая

41. Самое холодное место России –

А) Колыма; Б) Магадан; В) Воркута; Г) Оймякон

42. В какой части России велика площадь с многолетней (вечной) мерзлотой?

А) Европейской; Б) Азиатской

43. Европейский Север долгое время был воротами России во внешний мир, наша страна торговала с Европой с времен Ивана Грозного через порт

А) Калининград; Б) Магадан; В) Архангельск; Г) Кызыл

44. Области, прилегающие к Москве, традиционно называют

А) Уралом; Б) Западной Сибирью; В) Центральной Россией; Г) Северным Кавказом

45. Наиболее распространенная религия России –

А) Ислам; Б) Христианство; В) Буддизм

46. Сколько различных языков распространено в России?

А) 10; Б) 150; В) 1000

47. Большинство населения России проживает

А) В европейской части; Б) В азиатской части

48. Какое место в мире Россия занимает по численности населения?

А) 6-е; Б) 7-е; В) 8-е; Г) 9-е; Д) 10-е

49. Численность населения нашей страны –

А) 50 млн. человек; Б) 140 млн. человек; В) 350 млн. человек; Г) 1 млрд. 200 млн. человек

50. Какая природная зона наиболее сильно пострадала от хозяйственной деятельности человека и очень сильно изменена?

А) Тундра; Б) Степь; В) Тайга

infourok.ru

Отправить ответ

avatar
  Подписаться  
Уведомление о